DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Výjezdy jednotky v roce 2008

 
vyjezdy-cinnost-sdh-2008.pdf [255 KB]  

POŽÁR 6.12.2008 v
9:45hod.


Jednotka vyjela k požáru filtru ve firmě MOTOR LUČINA ,kde provádla uhašení za pomocí ručního hasicího přístroje.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP (jen ze Studénky) :

JSDH Studénka  CAS 8, CAS 24 záloha na stanici  , CAS 32

 
Taktické cvičení
POŽÁR 29.11.2008 v 9:00hod.


Jednotka vyjela k cvičnému požáru budovy v bývalém podniku Vagónka.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP (jen ze Studénky) :

JSDH Studénka  CAS 8 , CAS 24 , TA2/CH , CAS 32 ,DVS



POŽÁR 15.11.2008 v 9:32hod.


Jednotka vyjela k  požáru  stodoly v obci Kujavy, kde prováděla dohašování.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 24 , CAS 32 , TA2/CH




POŽÁR 14.9.2008 v 21:32hod.


Jednotka vyjela k  požáru  stodoly v obci Kujavy, kde hořela sláma.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP (Jen Studénka):

JSDH Studénka  CAS 24 , CAS 32 , TA2/CH

V Kujavách hasiči již druhý večer likvidují hořící balíky slámy po požáru stodoly

Autor článku : Tiskový mluvčí

Celkem osm jednotek hasičů bojovalo v noci z pátku na sobotu 15.11.2008 v obci Kujavy na Novojičínsku s požárem pět metrů vysoké zděné stodoly o půdorysu zhruba 40 x 20 metrů s uskladněnými balíky slámy. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu během tří hodin, nejnáročnější bylo vyvážení těžkých balíků slámy a dohašování. Do sobotního rána hasiči vyvezli ven a dohasili třetinu pětitunových balíků. (NEW: V sobotu večer byly na místě čtyři jednotky dobrovolných hasičů z obcí Kujavy, Tísek, Fulnek a Studénka. Podle řídícího důstojníka z HZS MSK bude vyvážení těžkých balíků a jejich hašení pokračovat minimálně do sobotní půlnoci...)

Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda byla odhadnuta na 700 tisíc korun. Hasiči předpokládají další dohašovací práce v menším počtu jednotek minimálně do sobotního večera, kdy budou balíky postupně vyvážet na pole, vzdálené 200 metrů od stodoly. Na místě zůstaly v sobotu ráno dvě jednotky hasičů, které se během dne vystřídají.

 

Nelehkou práci hasičů v dýchací technice ztěžuje dál silný dým ze slámy a špatná viditelnost.

 

Informaci o požáru obdrželo operační středisko hasičů od místních občanů v pátek kolem čtvrt na deset večer. Na místo ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičín a Bílovce a šest dobrovolných jednotek z obcí Kujavy, Tísek, Suchdol nad Odrou, Studénka, Fulnek a Bílovec.

 

S pomocí nakladače od majitele stodoly hasiči hasili hořící a doutnající balíky slámy na volné ploše. Na místě bylo během noci celkem 12 cisternových automobilových stříkaček a dva automobilové žebříky. V sobotu kolem páté hodiny ranní zůstali na místě pouze dobrovolní hasiči z Kujav a Fulneku, kteří pokračovali v hašení balíků.

 

Protože bývalý zemědělský areál se stodolou byl volně přístupný, okolnosti požáru bude šetřit Policie ČR. Polovina ze sedmisettisícové škody vznikla na uskladněné slámě, druhá polovina na zděné stodole s eternitovou vlnitou krytinou, kterou nesly ocelové vazníky.



  Živelní pohroma 30.10.2008

v 7:42 , 8:38 a 9:08hod

Jednotka vyjela na Trávníky ve Studénce ke spadlému stromu a po té do Bartošovic.Při cestě zpět byla povolána k spadlému stromu na hřbytov v Btovicích

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 ,TA2/CH.



Technická pomoc 14.10.2008 v 12:10hod. 

Jednotka byla povolána k události ve Studénce na ulici Budovatelské, kde došlo k úniku vody z potrubí.Jednotka po vyhlášení byla SOPIS ponechána na základně - jednalo se o planý poplach.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka

POŽÁR 15.9.2008 v 18:23hod.


Jednotka vyjela k prvnímu požáru  na začátku topné sezóny ve Studénce na Malé Straně, kde došlo k požáru sazí v komíně.

V častným nahlášením události majitelem nedošlo na RD ke škodě.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 , CAS 24 (záloha na stanici), CAS 32 , TA2/CH

JHZS MSK stanice Bílovec

POŽÁR 27.8.2008 v 16:23hod.


Jednotka vyjela k požáru pole ve Studénce na ulici Poštovní, kde došlo hořelo strniště o ploše 20x5m.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 , CAS 24, CAS 32

  Živelní pohroma 16.8.2008 v 2:42hod

Jednotka vyjela na ulici Trávníky ve Studénce, kde vlivem  přívalového deště došlo k zatopení rodiného domu.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 ,TA2/CH.


 

  Živelní pohroma 15.8.2008

v 19:04hod

Jednotka vyjela na ulici Budovatelskou ve Studénce ke spadlému stromu.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 ,DVS Nádraží


v 18:22hod

Jednotka vyjela k spadlým stromům u Sedlnic, ve Studénce Trávníky a Albrechtičky ,kde jednotka zjistila že jde o planý poplach.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 ,TA2/CH.


 

POŽÁR 14.8.2008 v 15:35hod.


Jednotka vyjela k požáru dieslové lokomotivy na nádrží ČD ve Studénce, kde došlo k zahoření v prostoru kol při bržění.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 , CAS 24, CAS 32 , TA2/CH

JHZS MSK stanice Bílovec

JHZS Českých drah


Dopravní nehoda 8.8.2008 v 10:34hodin 

Jednotka vyjela k dopravní nehodě rychlíku EC 108 v úseku železniční tratě mezi stanicí Studénka a Suchdol nad Odrou u nadjezdu ve Studénce, kde spadl opravovaný most před vlak a ten do nej narazil. Jednotka provedla prvotní průzkum a požádala o další síly na místo zásahu. Ve spolupráci se záchrannou službou vyprošťovala a transportovala zraněné na schromaždiště.

Po příjezdu JHZS a zřízení štábu koordinovala zásah.


Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka - CAS 8(1+5) , CAS 24 (1+5) ,CAS 32 (1+2), TA2/CH  (1+2) ,DVS Nádrží , DVS Město
JHZS MSK Ostrava, Bílovec,ČD
na zásahu se podílelo 20 jednotek hasičů
Policie ČR , Drážní inspektor
Dopravní policie
Městská policie Studénka, OV
ZZS NJ, OV, FM, OP
Lékaři a sestřičky ze zdravotního střediska
Krištof 5 ,Krištov .....
a další...

Info :

Byl to osud osmiček nebo selhal člověk?
vlak EC 108
den 8.8.2008
číslo 8
měla i mašina 1512018
88 dopravní nehoda českých drah
i další 8 by se našli...

Z výpovědi pana Šindeláře strojvedoucího vlaku EC 108...

Ze snímků, které si prohlédl po havárii, zjistil, že most spadl přes všechny koleje. "Já jsem ho posunul i s lokomotivou asi o 35 metrů a ještě jsem ho zlomil," poznamenal,že celý vlak měl 574tun.

Po nárazu bylo podle Šindeláře nejdůležitější dostat se co nejrychleji z mašiny, ve které hrozil požár. Záchranka a hasiči byli na místě velmi rychle. "(Trvalo jim to) pět minut, možná šest," upřesnil.

 Bafli mě a odvezli do nemocnice:) Jinak záchranka byla dokonale sehraná. Přišlo mi, že dokázali vše uhlídat a zmatek nenastal. Podobně s hasiči. Vše fungovalo.


Info HZS MSK:

Zásah hasičů u tragické nehody ve Studénce trval přes osm hodin

  08.08.2008
Autor článku : Tiskový mluvčí

Plných dvacet jednotek hasičů se 40 vozidly zasahovalo od pátečního dopoledne 8.8.2008 u tragické železniční dopravní nehody ve Studénce (okres Nový Jičín). Stovka hasičů vyprošťovala zraněné i oběti nehody po zřícení rekonstruovaného mostu na koleje a projíždějící rychlík EC 108 Comenius, jedoucí z polského Krakova do Prahy. Počet obětí se k pátečnímu večeru „ustálil“ na sedmi – třech mužích a čtyřech ženách. 

 

Hasiči a s nimi zdravotničtí záchranáři a policisté ČR pomáhali z poničených vagónů rychlíku celkem několika desítkám zraněným. Další dojeli do nemocnic na ošetření po vlastní ose. Celkem tak je evidováno bezmála sedm desítek zraněných.

 

Prvotní informace, které obdrželo operační středisko hasičů po půl jedenácté dopoledne, hovořily o zřícení mostu na jedoucí vlak. Jako první dorazila na místo nehody jednotka dobrovolných hasičů ze Studénky, a to již za sedm minut po vyhlášení poplachu. V rychlém sledu za ní přijížděly další vysílané jednotky.

 

Hasiči se od první chvíle zaměřili na záchranu zraněných ve vlaku, jehož lokomotivu těžká železobetonová konstrukce mostu vklínila mezi další dva vagony rychlíku a poničila také další dva vagony. Rychlík měl celkem deset vagonů.

 

Také s pomocí speciální techniky se jim podařilo zachránit několik desítek osob, které předávali týmům Zdravotnické záchranné služby, pomáhali jim s ošetřováním uklidňováním zraněných a přenášeli zraněné do sanitek. Do dvou hodin po nehodě tak byli všichni zranění v nemocnicích v celém kraji, někteří i v Hranicích a Olomouci v sousedním Olomouckém kraji. Buďto byli převezeni sanitkami, nebo vrtulníkem Letecké záchranné služby.

 

Ve druhé fázi záchranných prací následoval podrobný průzkum všech poničených vozů, kdy hasiči nezjistili, kromě již označených pěti obětí (šestá byla nalezena mimo soupravu, sedmý člověk zemřel po převozu do nemocnice), přítomnost žádného dalšího zraněného, nenašli ani žádnou další oběť. Tento závěr potvrdili postupně také tři služební psi složek Integrovaného záchranného systému.

 

Pak pokračovalo zdokumentování místa nehody Policií ČR, kdy hasiči pomocí pil na kov, nůžek, rozpínáků i pneumatických kladiv postupně velmi opatrně a šetrně vyprošťovali těla obětí. Pracovali i přes přívalový déšť, který do Moravskoslezského kraje přišel vpodvečer. Poslední oběť se jim podařilo uvolnit a předat k ohledání po půl sedmé večer.

 

Čtvrt hodiny před osmou hodinou tak hasiči ukončili záchranné práce, místo předali českým drahám, které budou pokračovat v technických pracích. Již během dne drážní čety opravovaly troleje, večer měly do Studénky dorazit z obou stran drážní vyprošťovací vlaky a dva vyprošťovací tanky, pomocí nichž by se měla uzavřená trať uvolnit. Přes noc budou místo nehody hlídat policisté ČR.

 

Na místě byly desítky českých, slovenských a polských televizních štábů, zástupci deníků i rádií z těchto zemí. O nehodu projevovali zájem žurnalisté ze známých zahraničních agentur. Nehodu bude prošetřovat Policie ČR ve spolupráci s Drážní inspekcí a dalšími orgány. (Další informace obsahuje přiložená tisková zpráva Moravskoslezského kraje.)

--------------------------

informace k Tragické nehodě vlaku ve studénce na novojičinsku

Bezprostředně po nahlášení dnešní tragické nehody na železniční trati ve Studénce na Novojičínsku, kterou poprvé zaznamenalo Centrum tísňového volání v Ostravě v 10:33 h, se na místo dostavil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Příčinou neštěstí byla srážka vlaku se zborcenou mostní konstrukcí. Hejtman kraje situaci vyhodnotil jako velmi vážnou a rozhodl o svolání bezpečnostní rady kraje tvořenou zástupci složek integrovaného záchranného systému a představiteli vedení MS kraje.

„Jde o velkou tragédii. Je mi hluboce líto zmařených životů a velmi cítím s pozůstalými rodinami. V tuto chvíli považuji za naprosto prioritní záchranu zdraví a životů raněných,“ řekl  předseda bezpečnostní rady a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. „Chtěl bych poděkovat zdravotníkům, hasičům a policistům za velmi rychlou reakci a za to, že díky jim byli do 2 hodin po neštěstí všichni zranění cestující  přepraveni k ošetření.  Za absolutně profesionální výkon jim patří můj dík“, dodal hejtman kraje.

Bezpečnostní rada na svém prvním jednání vyhodnotila, že  personální a technická připravenost zasahujících jednotek je odpovídající rozsahu záchranných  prácí. Rozhodla rovněž o zřízení dvou krizových telefonních linek: 974 723 201 a 974 723 202. Na nich lidé získají podrobnosti, ve kterých nemocnicích najdou své příbuzné a další základní informace. Za  prvních 6 hodin provozu přijaly pracovnice krizové linky přibližně 400 hovorů. Operátorky komunikují nejen v češtině, ale také v polštině, němčině a angličtině.

 

V rámci druhého jednání bezpečnostní rady, kterého se účastnili i premiéři České a Polské republiky Mirek Topolánek a Donald Tusk, 1. místopředseda vlády Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček, informoval hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský o aktuální situaci a probíhajících záchranných a vyprošťovacích pracích. Podle posledních zpráv 65 zraněných převezli záchranáři, nebo se ranění dopravili sami, do některé ze tří ostravských nemocnic (fakultní, městské a vítkovické), dále do Fakultní nemocnice v Olomouci, zdravotnických zařízení v Novém Jičíně, Bílovci, Frýdku Místku, Hranicích na Moravě a Valašském Meziříčí. Mimo Čechů je mezi ošetřenými také 11 polských, 2 francouzští, 2 slovenští a 1 ukrajinský občan. V 18.35h záchranáři vyprostili poslední ze šesti obětí zemřelých na místě nehody. Krátce před 19 hodinou ukončil hejtman kraje činnost Bezpečnostní rady. Její členové jsou i nadále v pohotovosti. Ze záchranných jednotek integrovaného záchranného systému zůstávají na místě nadále příslušníci Policie ČR a vyšetřovatelé. Do zásahu bylo zapojeno 100 příslušníků Hasičského záchranného sboru MSK, 80 policistů a 100 zdravotnických záchranářů.

---

Zpracovala: Barbara Odstrčilíková, tisková mluvčí MSK


Info DI ČR:

Srážka vlaku EuroCity Comenius se spadlým mostem:

7 mrtvých, desítky zraněných, škoda na železnici 136 mil. Kč

Při rychlosti 90 km/h narazil ve Studénce dne 8. 8. 2008 vlak EuroCity Commenius do části silničního mostu, který se zřítil na železniční trať. Zahynulo 7 cestujících, dalších 64 osob (včetně strojvedoucího) bylo ošetřeno lékaři. Provoz na hlavním tahu mezi Ostravou a Prahou je přerušen.

Nehoda se stala v 10.30 hodin. Strojvedoucí vypověděl, že při průjezdu stanicí Studénka si všiml, že se mostní konstrukce silničního nadjezdu před ním zhoupla a začala padat. Použil proto rychlobrzdu a schoval se ve strojovně. Z rozboru dat stažených z lokomotivy vyplynulo, že vlak při průjezdu stanicí Studénka jel rychlostí 133 kilometrů v hodině, začal brzdit a po ujetí vzdálenosti 452 metrů došlo k nárazu do mostní kontrukce při rychlosti vlaku 90 km/h. Při nehodě vykolejila lokomotiva a 4 vozy vlaku EuroCity (zbývajících 6 vozů zůstalo na koleji), dále na sousední koleji vykolejily 3 vozy nákladního vlaku. Škoda na soupravě mezinárodního vlaku EuroCity byla odhadnuta na 120 miliónů korun, na nákladním vlaku na 6 mil. Kč a na trati (koleje, troleje) na 10 miliónů korun.

Vzhledem k závažnosti této mimořádné události má Drážní inspekce na místě střetu tři vrchní inspektory a generálního inspektora. Přestože se šetření teprve rozbíhá a tudíž na stanovení přesné příčiny je ještě brzy, s největší pravděpodobností nebude příčina na straně železnice (část mostu spadla těsně před projíždějící vlak).

V letošním roce se jedná o 88. případ srážky vlaku s překážkou (statistika nezahrnuje střety na železničních přejezdech a sražené osoby). Všechny tyto případy (vyjma dnešního) se obešly bez újmy na zdraví. Největší podíl na těchto nehodách mají spadlé stromy či větve (42 %), zvířata (15 %), ostatní srážky byly s různými pohozenými předměty (jízdní kola, balíky slámy apod.). Nejzávažnější případ z letoška (mimo dnešní den) se odehrál mezi stanicemi Polom a Suchdol nad Odrou 25. června ve 21.19 hodin, kde se vlak InterCity Moravia Budapešť-Bohumín srazil se spadlým stromem v trakčním vedení, škoda byla vyčíslena na 859 792 Kč.

Drážní inspekce je státní instituce, která odborně zjišťuje příčiny mimořádných událostí (nehod) a vykonává státní dozor na dráhách. Jako vyšetřovací orgán je nezávislá na všech státních institucích a jakémkoli provozovateli drah a drážní dopravy. Drážní inspekce se při své činnosti řídí zákonem č. 266/1994 Sb., o dráhách, příslušnými prováděcími vyhláškami a Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2004/49/ES.

V Praze dne 8. srpna 2008

Mgr. Jan Kučera, v. r.
náměstek generálního inspektora Drážní inspekce


Foto:JSDH Studénka-Butovice, Tisk,HZS - bez komentáře

          
      

video TV Odra         autor: L.Zavadil

 

 


POŽÁR 7.8.2008 v 16:22hod.


Jednotka vyjela k požáru pole u obce Klimkovice o rozloze asi 800x1000m , kde prováděli hasiči dohašení balíků slámy.

Škoda byla odhadnuta na 1000000Kč.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP (jen Studénka):

JSDH Studénka  CAS 24, CAS 32

Info HZS MSK:

Požár pole v Klimkovicích za milion korun

08.08.2008
Autor článku : Tiskový mluvčí

Čtrnáct jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek 7.8.2008 odpoledne u požáru vzrostlého obilí a strniště v Klimkovicích (okres Ostrava), který ztěžoval silný vítr. Hasičům se podařilo uchránit před ohněm několik rodinných domků u pole a menší les. I tak přesahuje škoda na 20 zasažených hektarech pole milion korun.

Požár na poli s obilím, které bylo zhruba z poloviny sklizeno, byl zpozorován a ohlášen na Centrum tísňového volání Ostrava ve čtvrtek po půl čtvrté odpoledne jako požár slámy. Na místo byly vyslány tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z ostravských stanic a jedenáct jednotek dobrovolných hasičů z Ostravy a okolních měst a obcí.

 

I přes silný vítr, který šíření ohně podporoval, dostali hasiči požár pod kontrolu již za hodinu a půl, především od okrajů pole. Traktor zemědělského družstva mezitím zaorával již uhašené části pole. Po 18. hodině byl požár uhašen na celé ploše. Na místě zůstali zhruba do půl deváté večer na kontrolu požářiště dobrovolní hasiči z Klimkovic.

 

Požár se obešel bez zranění. Vznikl od kombajnu, který měl uvolněnou sekací lištu. Ta třela o další kovové části kombajnu a přitom se silně zahřívaly žací zuby.

Foto:JSDH Studénka-Butovice z mobilu

Zasah Klimkovice pole         

  Živelní pohroma 5.8.2008 v 10:52hod

Jednotka vyjela na ulici Sjednocení ve Studénce k spadlému stromu u TJ Studénka.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 .


  Živelní pohroma 4.8.2008 v 15:55hod

Jednotka vyjela ke škodám po vichřicik 7 událostem, která se prohnala naším městem.Hasiči zasahovali u spadlých stromů na komunikace Velkých Albrechticích, Nová Horka - Bartošovice, Studénce ulice Tovární 2x nebo vyvrácený na rodiný dům v Jistebníku,kde doslo k potrhání el.vedení.Největší škodu napáchala vichřice na ulici 2.května  na  střeše  ZŠ TGM

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 , TA2/CH ,CAS 32 , DVS Nádraží (CAS 24 záloha na základně).

JHZS MSK AZ stanice Nový Jičín

JHZS MSK MB stanice Bílovec

JHZS MSK  stanice Ostrava

vyvrácené na rodiný dům v Jistebníku,

Info HZS MSK:

Pondělní vichřice škodila také Novojičínsku 

Během včerejšího odpoledne a večera (4.8.) vyjížděli hasiči celkem k osmnácti zásahům způsobeným silným větrem. Nejčastěji se jednalo o poškozené stavební objekty a vyvrácené či jinak poškozené stromy. Poměrně dobře dopadlo zřícení stromu v areálu koupaliště v Odrách, který neodolal poryvům větru a spadl do prostoru pro návštěvníky, kde lehce zranil mladého chlapce. Největší materiální škoda vznikla na střeše základní školy T.G. Masaryka ve Studénce. Prudký vítr strhl poměrně velkou část plechové střechy a navíc byla poškozena elektronická siréna a další zařízení umístěná na střeše budovy. Odstranění poškozené krytiny zaměstnalo jednotku ze stanice Bílovec a dobrovolné hasiče ze Studénky a Butovic až do 22. hodiny. Na místě zasahoval také automobilový žebřík ze stanice v Novém Jičíně a jeřáb ze stanice Ostrava Zábřeh.

Foto:JSDH Studénka-Butovice  zásah ZŠ TGM,ul. Tovární

       
Síla vichřice je dobře patrná na siréně a stožáru...    
   
pohled na kořen  stromu...   

POŽÁR 3.8.2008 v 19:12hod.


Jednotka vyjela k požáru hotelu střechy v Tošovicích u Oder,kde prováděli hašení ohnisek a likvidační práce.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP (jen Studénka):

JSDH Studénka  CAS 8 , TA2/CH ,CAS 32 (CAS 24 záloha na základně).

Info HZS MSK:

Požár hotelu ve sportovním areálu v Tošovicích na Novojičínsku

  04.08.2008
Autor článku : Ing. P. Faster

Krátce před 18. hodinou dne 3.8.2008 vyjeli moravskoslezští hasiči k požáru v objektu areálu Ski parku Hejn v Tošovicích na Novojičínsku. Na likvidaci tohoto velmi komplikovaného požáru se podílelo celkem 8 hasičských jednotek.

Po příjezdu na místo průzkumem zjistili, že hoří v prostoru střechy nově dostavěného hotelu. Zásah byl velmi komplikovaný, hasiči museli postupně rozebírat střechu, aby se dostali k jednotlivým hořícím místům. Na místo se dostavil i majitel objektu a s hasiči spolupracoval.

Požár se podařilo lokalizovat až po 21. hodině. V době lokalizace požáru na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů z HZS Moravskoslezského kraje, stanice Nový Jičín a Bílovec a sbory dobrovolných hasičů obcí Tošovice, Odry, Fulnek, Bílovec, Studénka a Starý Jičín.

Požárem bylo zasaženo podkroví nového hotelu, který byl těsně před kolaudací. Poškozena byla stavební část, instalace a vybavení ve 12 pokojích a střecha na ploše cca 5 x 8 metrů. Hasiči museli rozebrat střešní konstrukci, vynést spoustu nábytku a vybavení interiéru. Vzhledem k silnému zakouření probíhal celý zásah v dýchací technice.

Úplně likvidovat požár se hasičům podařilo čtvrt hodiny před půlnocí. Do rána potom na místě zůstali na hlídce pro případ, že by se někde objevilo skryté ohnisko požáru.

Vzhledem k tomu, že hotel nebyl ještě v provozu, nebyl při požáru nikdo zraněn ani nebylo nutno nikoho evakuovat. Škoda na objektu a jeho vybavení byla odhadnuta na 20 milionů korun. Příčina požáru je v šetření vyšetřovatelů HZS Moravskoslezského kraje a Policie ČR.

Foto:JHZS MSK

  


      Živelní pohroma 25.7.2008 v 17:25hod. 

Jednotka vyjela k na komunikaci ze Studénky na Bravantice,kde došlo k vývratu stromů.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8, CAS 24 , TA2/CH


    v 16:33hod. 

Jednotka vyjela k na ulici Mírovou ve Studénce,kde došlo k zatopení ubytovny vlivem přívalového deště.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8, TA2/CH


   v 15:40hod. 

Jednotka vyjela k na ulici Smetanovou ve Studénce,kde došlo k zatopení rodiného domu vlivem přívalového deště.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8, TA2/CH


POŽÁR 24.7.2008 v 1:19hod.


Jednotka vyjela k požáru hotelu VAGÓNKA ,kde hasiči evakuovali ubytované,dohašovli požár a následně odvětrali prostory

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8,CAS 24 , CAS 32

JHZS MSK stanice Bílovec

JHZS MSK stanice Nový Jičín

JSDH Bílovec

JSDH Fulnek


Info HZS MSK:

Noční požár v hotelu ve Studénce

24.07.2008
Autor článku : Ing. P. Faster

Dvě jednotky profesionálních hasičů HZS Moravskoslezského kraje ze stanic Nový Jičín a Bílovec a tři jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Studénka, Fulnek a Bílovec zasahovaly v noci z 23. na 24.7.2008 ve Studénce (NJ). Necelou čtvrthodinu po jedné hodině vyjeli hasiči k požáru v hotelu Vagónka v místní části Butovice.

Po příjezdu na místo zjistili, že na chodbě hotelu ve 2. nadzemním podlaží hoří sedačka, koberce a další textilie. Požárem, horkými zplodinami hoření a teplem požáru byla zničena celá chodba vedoucí k pokojům ubytovaných hostů.

V době požáru bylo v pokojích 7 osob. Hasiči nasadili přetlakovou ventilaci k odvětrání silně zakouřeného objektu a ihned pomocí výškové techniky zahájili evakuaci osob z hotelu. Jedna osoba v době příjezdu sama slezla z okna po prostěradle. Další tři osoby byly evakuovány po schodišti.

Škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 300 tisíc korun. Nejvíce byly poškozeny dveře do pokojů, svítidla, elektroinstalace, koberce, sedačka a omítka chodby. Včasným a účinným zásahem novojičínských hasičů byly uchráněny hodnoty za více než 1,5 milionů korun.

Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen. Příčinu požáru šetří vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR.


Foto:JSDH Studénka-Butovice
 
          
   


Technická pomoc 12.7.2008 v 21:26hod. 

Jednotka vyjela k polomu několikati stromů mezi Studénkou a Jistebníkem, kde jednotka provedla jejich odklizení z komunikace.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka CAS 8 , TA2/CH
Foto:JSDH Studénka-Butovice
  
   

POŽÁR 3.7.2008 v 17:09hod.


Jednotka vyjela k požáru polního porostu v obci Vlkovice u Fulneku.

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP IZS (jen Studénka):

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5), CAS24 (1+2) , CAS 32 (1+3)

Rozsáhlý požár ječmene na Novojičínsku

04.07.2008
Autor článku : Tiskový mluvčí

Devět jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek 3.7.2008 odpoledne ve Fulneku-Vlkovicích (okres Nový Jičín) u požáru vzrostlého ječmene, připraveného ke sklizni. Přes vyschlé okolí a silný vítr se hasičům podařilo pole uhasit, oheň se tak nemohl rozšířit na sousední pole a les. I tak shořelo 19 z 22 hektarů ječmene asi za půl milionu korun.

Požár byl ohlášen na operační středisko hasičů ve čtvrtek čtvrt hodiny před 17. hodinou. Na místo byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Bílovci a Novém Jičíně a s nimi sedm dobrovolných jednotek Fulnek, Fulnek-Vlkovice, Fulnek-Jerlochovice, Odry, Bílovec, Suchdol nad Odrou a Studénka.

 

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu už za půl hodiny, požár uhasili za další hodinu a půl, tedy kolem 19. hodiny. Pak ještě hodinu čekali, zdali se plameny někde znovu neobjeví. Na místě pak zůstala na kontrolu požářiště místní hasičská jednotka.

 

Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci lisovače slámy, který zpracovával slámu zhruba z jednoho hektaru již posečeného pole, které má 23 hektarů. Škoda byla vyčíslena celkem na 466 tisíc korun (obilí 456 tisíc + lisovací stroj 10 tisíc korun). hasiči uchránili hodnoty za 580 tisíc korun. Rozsahem jde o největší požár obilí v okresu Nový Jičín za několik let.

 

Na poli bezprostředně před vznikem požáru pracoval pouze traktorista, jeho traktor za sebou táhl lisovací stroj na slámu. Když si všiml plamenů a kouře, sjel okamžitě mimo pole a přenosným hasicím přístrojem plameny na technice uhasil. To se mu však již nepovedlo na samotném poli, kde silný vítr plameny rychle rozfoukával.

 

Proto traktorista doběhl do nejbližšího domu, jehož majitel ihned zavolal hasiče, a společně s dalšími třemi lidmi běželi hasit pole pomocí lopat. To už hořel ječmen na ploše 80 x 80 metrů a jejich pokus nebyl úspěšný. Traktorista se nadýchal zplodin hoření a sanitka rychlé záchranné služby jej odvezla k ošetření do nemocnice.


  Foto:JSDH Studénka-Butovice


POŽÁR 1.7.2008 v 11:09hod.


Jednotka vyjela k železničního násypu mezi Studénkou a Pustějovem.

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 24  , CAS 32 ponechána na základně

JHZS MSK stanice Bílovec

JHZS ČD Ostrava

Foto:JSDH Studénka-Butovice

  

   


  Živelní pohroma 26.6.2008 v 11:38hod. 

Jednotka vyjela k odstranění ulomené větve na ulici Sjednocení ve Studénce u letního stadiónu.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 - ponechána na základně SOPIS FM , TA2/CH

JHZS MSK stanice NJ AZ


 

      Živelní pohroma 25.6.2008 v 22:08hod. 

Jednotka vyjela k 7 událostem. K spadlým stromům na komunikaci a to ve Studénce na ulici Poštovní, v Nové Horce, Velkých Albrechticích, na komunikaci mezi Pustějovem a Bílovcem, na komunikaci mezi Lubojaty a Lhotkou, na komunikaci nezi Bravanticema a Studénkou, v Bílovci na Zahradkářské ulici.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8, CAS 24 , TA2/CH

Foto:JSDH Studénka-Butovice Pár fotek z VA a Lhotky

               


POŽÁR 12.6.2008 v 11:26hod.


Jednotka vyjela k požáru unimoňky na ulici Moravské ve Studénce v bývalém areálu JZD, kde hořelo vybavení mobilní kanceláře a v ní se nacházela tlaková láhev s PB, kterou hasiči ochlazovali.

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  , CAS 32 (1+3)

JHZS MSK stanice Bílovec

PČR OO Studénka

Foto:JSDH Studénka-Butovice
        

      Živelní pohroma 4.6.2008 v 15:21hod. 

Jednotka vyjela 6x během 4hodin k 10 událostem na území města, kde se jednalo převážně o čerpání vody ze zatopených sklepů a zatopené komunikaci na  ulici Butovické.Jednotka zasahovala na ulici R.Tomáška MŠ, 2.Května, Malé Strany, Butovické, Smetanové, Beskydské. Nejhorší stav byl na ulici Butovické, kde voda s bahnem z pole zaplavila vozovku do výše 1m a 3 okolní domy.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8, CAS 32 , DVS 12

MP Studénka

JSDH Bílovec  CAS 24 - povlána pro pomoc při úklidu komunikace

Foto:JSDH Studénka-Butovice foto z ulice Butovické
              
   

POŽÁR 1.6.2008 v 16:10hod.

Jednotka vyjela k požáru na ulici Tovární ve Studénce, kde bylo průzkumem zjištěno, že zde hoří kóje pro uskladnění
materiálu pro otop.Během likvidace požáru byla nalezena tlaková láhev, kterou hasiči museli z bezpečné vzdálenoti ochlazovat.


Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  , CAS 32 (1+3)

HZS MSK stanice Bílovec

Městská policie Studénka

Foto:JSDH Studénka-Butovice
         
nalezena tlaková láhev......       

Technická pomoc 26.5.2008 v 17:55hod. 

Jednotka vyjela k úniku nafty z osobního vozu na ulici Beskydské ve Studénce, zde jednotka provedla
zasypání sorbentem.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka CAS 8 , TA2/CH

POŽÁR 21.5.2008 v 18:12hod.


Jednotka vyjela k požáru n ulici Tovární ve Studénce,kde bylo průzkumem zjištěno, že místní občané zde
opalují izolaci z měděných kabelů.

Hasiči ohnisko požáru uhasili a místo předali strážníkům městské policie.

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  , CAS 32 (1+3)

Městská policie Studénka
Policie ČR OO Studénka

 


  Technická pomoc 17.5.2008 v 16:17hod.


Jdnotka vyjela k likvidaci obtížného hmyzu na ulici Tovární ve Studénce, kde si roj včel vybral, že se usídlí domě.

Po té se vrací bez zranění na základnu.

Zúčastněné SaP : 

JSDH Studénka CAS 8 (1+4) ,TA2/CH (1+2 )

Foto:JSDH Studénka-Butovice

    


 

Technická pomoc 11.5.2008 v 16:19hod. 

Jednotka vyjela k úniku oleje z osobního vozu na ulici Družstevní ve Studénce asi v délce asi 300m, kde jednotka provedla
zasypání oleje sorbentem a úklidem sorbentu.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka CAS 8 , TA2/CH

  Technická pomoc 10.5.2008 v 2:19hod. 

Jednotka vyjela ke spolupráci se složkami IZS (MP Studénka), kdy se pátralo po malém dítěti ve Studénce, které se našlo nakonec v pořádku.
Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka CAS 8 , TA2/CH , DVS - město , DVS - nádraží
Městská policie Studénka

 


  Planý poplach 3.5.2008 v 9:55hod.

Jednotce byl vyhlašen poplach k požáru suchého porostu na ul.Nádražní ve Studénce,kde bylo zjištěno že jde o jeho  pálení .


Zúčastněné SaP:

JSDH Studénka  ponechána SOPIS na základně


Technická pomoc 2.5.2008 v 8:57hod. 

Jednotka vyjela k likvidaci uniklých nebezpečných látek na komunikaci na ul. Beskydské ve Studénce .
Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka TA2/CH
stanice Butovická ponecháne SOPIS na základně


POŽÁR 27.4.2008 v 16:45hod.


Jednotka vyjela k požáru přístřešku na ul.Družstevní u  bývalé ZŠ.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  , CAS 32 (1+3)

JHZS MSK stanice Bílovec

POŽÁR 26.4.2008 v 23:10hod.


Jednotka vyjela k požáru plastového kontejneru u nákupniho střediska Kotvice.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  , CAS 32 (1+3)

Policie ČR OO Strudénka

Dopravní nehoda 24.4.2008 v 12:40hodin 

Jednotka vyjela k dopravní nehodě na úseku silnice mezi Studénkou a Novou Horkou ,kde se střetlo osobní vozidlo s nákladním.



Zúčastněné SaP:

JSDH Studénka - CAS 8(1+5) , TA2/CH  (1+2)
JHZS MSK stanice Bílovec
Policie ČR OO Studénka
Dopravní policie NJ
Městská policie Studénka
ZZS NJ
Foto:JSDH Studénka-Butovice
  

  Technická pomoc 20.4.2008 v 12:58hod. 

Jednotka vyjela k otevření uzavřených prostor na ul. L.Janáčka .
Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka stanice město
stanice Butovická zasahuje u předešlé události
 

POŽÁR 20.4.2008 v 12:10hod.


Jednotka vyjela k  požáru kanystru v Nové Horce, kde majitel pálil smetí ze zahrady za pomocí benzínu tak nešťastně ,že málem přišel o dům i auto.Naštěstí včastným zásahem majitele  nedošlo k velké škodě na majetku.Jednotka provedla průzkum v okolí a zasypaní neupřesněného množství uniklého benzínu na pozenmní komunikaci a polní cestu.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  ,

stanice město ponechána na základně

Pracovník životního prostředí MÚ Bílovec

Policie ČR OO Studénka

Vyšetřovatel ZPP HZS

Foto:JSDH Studénka-Butovice Pár fotek ze zásahu..

        

 Taktické cvičení
POŽÁR 18.4.2008 v 10:16hod.


Jednotka vyjela k cvičnému požáru aut v tunelu u Klimkovic.Na místě prováděla jednotka evakuaci osob.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP (jen ze Studénky) :

JSDH Studénka  CAS 8  (1+5)  , CAS 32 (1+3)

Foto:JSDH Studénka-Butovice Pár fotek ze zásahu...

  
POŽÁR 16.4.2008 v 11:32hod.


Jednotka vyjela k požáru nízké budovy po výbuchu kotle na tuhá paliva do obce Pustějov.Hasiči provedli průzkum a odvětrání prostoru kotelny, kde bylo zjištěno že doslo k výbuchu spalin v topeništi kotle a tlaková vlna zranila jednu osobu, kterou ošetřila zachranná služba.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP IZS:

JSDH Studénka  CAS 8  (1+3)  , CAS 24 (1+3) , CAS 32 (1+3)

JHZS  MSK stanice Bílovec

ZZS

PČR OO Studénka
Foto:JSDH Studénka-Butovice
      




      Živelní pohroma 21.3.2008 v 16:23hod. 

Jednotka vyjela k uvolněným plechům na střeše  velkokapacitním seniku v Nové  Horce.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8, TA 2/CH



 JSDH Studénka

  Technická pomoc 21.3.2008 v 11:35hod. 

Jednotka vyjela k záchraně muže na ul. Mírové ,kde byla požádána záchrannou službou o pomoc s transportem pacienta.
Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 , TA 2/CH



POŽÁR 16.3.2008 v 16:50hod.


Jednotka vyjela k požáru výškové budovy na ulici A.G.L.Svobody , kde průzkumem bylo jištěno zahoření spálených potravin v troubě.Hasiči provedli uzavření přívodu plynu k troubě a odvětrání zakouřených místností.

Díky včasnému zahlášení spoluobčanů nedošlo k velké škodě.

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 (1+5)  , CAS 32 (1+3)

JHZS MSK staice Bílovec

MP Studénka
   Foto: JSDH Studénka-město (klikni na obrázek)
 JSDH Studénka


    Živelní pohroma 12.3.2008 v 11:58hod.

 

 

 

Jednotka zasahovala v areálu ZŠ Butovické ve Studénce, kde došlo vlivem silného větru k poškození a částečnému stržení plechové střešní krytiny na budově školní jídelny. Hasiči provedli odstranění porušených plechů.

Ke zranění hasičů  nedošlo.

Zúčastněné jednotky :

JSDH Studénka  CAS 8 (1+5)  , TA 2/CH (1+2)



Info poskytli zasahující hasiči
   Foto: JSDH Studénka-město (klikni na obrázek)

    Živelní pohroma 1.3.2008 od 12:10hod.

 

 

 

Jednotka zasahovala 13x ve Studénce a 1x Pustojově.Nejvíce hasiči zasahovali u vyvrácených nebo zlomených stromů,kde provedli odstranění stromů za použití ruční motorové řetězové pily a uklid znečištěných ploch.Dále pak prováděli u několika strhnutých střech jejich stržení, kde to bylo možné nebo zabezpečení uvolněných plechů do doby než bude možné je bezpečně demontovat.

Ke zranění hasičů ani civilních osob nedošlo.

Zúčastněné jednotky :

JSDH Studénka  CAS 8 (1+4) CAS 24(1+4), TA 2/CH (1+3) ,CAS 32, DVS Nádraží


Foto:JSDH Studénka-Butovice
Info poskytli zasahující hasiči   pár  fotek  ze zásahu  na A.Dvořáka
    
     


   Foto: JSDH Studénka-město (klikni na obrázek)
 JSDH Studénka

  Technická pomoc 16.2.2008 v 12:13hod. 

Jednotka vyjela k pomoci vyproštění muže zavaleného stromem do  místní  části  Butovic.Bohužel muž neštěstí podlehl.

Zásah proběhl bez zranění hasičů.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 8 , TA 2/CH , DVS

JHZS MSK stanice Bílovec

PČR OO Studénka

RZS Studénka

Info poskytli zasahující hasiči   

   Foto: JSDH Studénka-město (klikni na obrázek)
 JSDH Studénka

POŽÁR 13.2.2008 v 13:52hod.


Jednotka vyjela k požáru maringotky na silnici mezi Studénkou a Příborem.

Zásah proběhl bez zranění.

Zúčastněné SaP :

JSDH Studénka  CAS 24 (1+6)  , CAS 32 (1+3)

JHZS MSK stanice Bílovec

PČR OO Studénka


Info hasiči



 
Živelní pohroma 27.1.2008 v 19:45hod.

 

 

 

Jednotka zasahovala na silnici Studénka – Bravantice, kde došlo vlivem silného větru k ulomení části stromu a pádu větví na pozemní komunikaci. Hasiči provedli odstranění větví za použití ruční motorové řetězové pily a uklidili znečištěnou vozovku.

Zúčastněné jednotky :

JSDH Studénka  CAS 8 (1+5) , TA 2/CH (1+2)

 
D.R., JSDH Studénka


POŽÁR 20.1.2008 v 14:36hod.

V neděli 20. ledna vyjela jednotka k požáru v zahrádkářské kolonii na ulici Tovární ve Studénce. Průzkumem bylo zjištěno hoření okrasných dřevin – tůjí- v blízkosti jedné z chat. Jednotka provedla likvidaci požáru. Příčina vzniku požáru nebyla zjištěna.

 

Zúčastněné SaP:

JSDH Studénka – CAS 8 (1+3), CAS 32 (1+3), CAS 24 (1+4)

Policie ČR – OO Studénka

 
D.R., JSDH Studénka


  Planý poplach 18.1.2008 v 17:43hod.
 

Na žádost SOPIS Frýdek – Místek vyjela jednotka k ověření ohlášeného požáru na ulici Požárnické ve Studénce. Průzkumem na místě se tato informace nepotvrdila.

 

Zúčastněné SaP:

JSDH Studénka – CAS 32, CAS 8, TA 2/CH

D.R., JSDH Studénka